Počevši gradnju pre 5 godina, arhitekte, građevinci, investitori, i drugi koji učestvuju u podizanju i zaokruženju ovog grandioznog projekta – bliže se finišu i ostvarenju zgrade koja oduzima dah svojom pojavom. Naravno, ima i onih koji nisu ljubitelji visine, ali bi se ipak mogli diviti zgradi koja dominira u ovom delu megalopolisa na elegantan način. Plan za dizajniranje zgrade iznutra, odnosno za enterijer je isto fantastičan. 


Central Park je najviša stambena zgrada na svetu. Dostižući visinu od čak 472,4 metara, ova zaista spektakularna zgrada pruža neverovatan pogled na centralni deo Njujorka, i naravno na park po kome je i dobila ime.

Još jedan element koji čini ovu zgradu prefinjenom jesu stakla od kojih se reflektuje “spoljašnjost” – park, nebo, kao i okolne male zgrade i nekoliko njujorških ulica. “Ima fasadu od stakla i satenskog nerđajućeg čelika”, kako se navodi. Nekoliko stambenih soba će biti u ponudi, veličine od 133 metara kvadratnih do 1626. Neki od njih imaju dosta veće plafone, a osim toga ova zgrada će u ponudi uključivati i bazen, igralište, sale za konferenciju, barove, restorane i mnoge druge pogodnosti.

Gigantski projekat vredan 3 biliona dolara ostaje kao jedan od veoma značajnih obeležja ovog velikog grada. Zaokruženje se polako nazire, a klijenti tj. kupci sigurno jedva čekaju da se raskomote u nekom od novih, rasklašnih i lepih apartmana. Možda će zgrada biti korišćena i za neke reklame, intervjue i slično, jer je zaista posebna i ističe se u pregustom Njujorku. Naravno, dodatno doprinosi činjenica da je izuzetno luksuzno opremljena.
U svakom slučaju, bilo da smo zagovornici velikih zgrada ili ne, novi materijali i tehnologije sve više stižu na tržište i dešavaju se velike promene, a visoke zgrade poput ove – neizostavno odišu luksuzom.

Izvori+fotografije(www):
gradjevinarstvo.rs/tekstovi/9117/820/najvisa-stambena-zgrada-na-svetu
en.wikipedia.org/wiki/Central_Park_Tower
dezeen.com/2019/09/24/central-park-tower-adrian-smith-gordon-gill-architecture-tops-out/