Prošle godine, naučnici su osmislili novi materijal, odnosno novu vrstu betona, koji je jači, izdržljiviji i dodatno više ekološki za upotrebu od običnog, do sada korišćenog.
Glavni sastojak ove nove, prirodnije verzije betona jeste – grafen.

Grafen je dvodimenzionalna ugljenička struktura debljine jednog atoma. Interesatno je što je ovaj materijal istovremeno najtanji i najjači (do sada poznat). On je skoro ceo providan, ali veoma gust – stoga ni najmanji atomi gasa ne mogu da prođu kroz njega.

Novi beton je dva puta jači i četiri puta više vodootporniji od betona koji se sada koristi. Materijal je testiran i proveren prema evropskim i britanskim standardima za izgradnju. Ono što čini ovaj beton još posebnijim jeste da u velikoj meri umanjuje emisiju štetnih gasova.
Pretpostavlja se da će novi beton napraviti velike promene i da će biti jedan od glavnih materijala na tržištu vezano za građevinarstvo. Ovo istraživanje je sprovedeno i prikazano u žurnalu “Naprednih funkcionalnih materijala” (Advanced Functional Materials), aprila 2018. godine.Koautorka ovog žurnala, profesorka i inžinjer, Monica Craciun, navodi:
“Naši gradovi se suočavaju sa velikim pritiskom zbog globalnih problema vezano za zagađenje, urbanizaciju i sprečavanje prirodnih katastrofa, između ostalih.
Ovaj novi materijal za izgradnju će promeniti pravila na tržištu. Ne samo da je jači i izdržljiviji od “tradicionalno” korišćenog, već je dosta otporniji na vodu, što ga čini jedinstveno odgovarajućim za građenje na onim mestima gde se zahteva veća pažnja za izgradnju i gde je teži pristup.
Ono što je možda i najbitnije, uključujući grafen – možemo smanjiti količinu materijala koji su potrebni za izgradnju betona oko 50% – vodeći time do značajnog smanjenja 446kg/po toni emisije štetnih gasova. Velika količina korisnih funkcija i karakteristika ovog novog materijala su bitan korak u ohrabrenju prelaska na prirodniju, eco-friendly građevinsku industriju širom sveta.

Iz ovog govora može se zaključiti da je zaista došlo vreme promena na tržištu vezano za ekologiju i bolji i prirodniji život. Naravno, to se pored građevinarstva odnosi i na druge oblasti rada i sfere društva. Definitivno bi trebalo uložiti napor i sprovesti ovakvu tehnologiju na domet svima, i podržati beton koji će činiti dobro kako za okolinu, tako i za planetu Zemlju, koja je svima nama dom i o kojoj moramo jednako brinuti kao i onima kojima mi gradimo dom.

Izvori + fotografije (www):
sr.wikipedia.org/wiki/Графен
sciencedaily.com/releases/2018/04/180423110721.htm