Verovali ili ne, došlo je vreme kada vaša kuća može biti ištampana! Radi se o mašinama koje su isprogramirane da rade tačno u milimetar prema projektu koji je učitan u njih. Ova tehnika, ili bolje reći tehnologija nije tek sada otkrivena, već pre četrdestak godina (oko 1980. godine je bio prvi model) kada je bilo previše skupo i komplikovano praviti ove mašine – pa se stoga njihova upotreba intenzivirala tek od 2000-ih.

Digitalni 3D model biva napravljen ili korišćenjem “computer-aided design (CAD)” softvera ili uz pomoć 3D skenera. Štampač zatim očitava dizajn i postavlja različite slojeve (može biti tečan, prah ili neki tvrdi materijal) koji se spajaju kako bi stvorili određeni oblik. Proces je malo sporiji, ali kako se navodi, mogu se napraviti najrazličitje forme. Ipak, negde postoje komentari da zgrade ne mogu biti oblikovane malo prefinjenije, više su grubog i u potpunosti pravilnog izgleda. S tim što sadanovije mašine bivaju sve bolje odrađene, pa i objekti mogu biti interesantnije dizajnirani.

Takođe, visina nije problem. Evo jedne petospratne zgrade u Kini izrađene 3D printerom:

Ljudi naručuju sve više 3d štampane kuće, i ova tehnologija nije strana građevinskom tržištu. U ovom slučaju uzdaju se u precizno odrađen projekat u softveru i ispravnost programirane mašine. S jedne strane, to je dobro jer mašina retko kad ima greške, a s druge opet ne može postići sve što se inače realizuje standardnim, “ručnim” putem.
U svakom slučaju, mašine igraju bitnu ulogu u građevinarstvu – i bilo da se radi o 3D printu ili nekoj drugoj tehnici/tehnologiji, potrebne su za realizaciju projekata, posebno velikih i zahtevnih zgrada i objekata.

Pogledajte ovaj interesantan informativni video:

Izvori + fotografije + video (www):
youtube.com/watch?v=lZh8E6zZdzk
youtube.com/watch?v=-Csy2e1B2v0
3ders.org/articles/20180312-a-3d-printed-house-for-4000-silicon-valleys-new-story-can-build-it.html
buildingradar.com/construction-blog/how-3d-printing-could-revolutionise-the-construction-industry/
understandconstruction.com/3d-printed-buildings.html
3dprintingindustry.com/news/3d-printing-technique-currently-challenging-global-construction-industry-77432/
designingbuildings.co.uk/wiki/3D_printing_in_construction